Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGT) behoort tot de meest toegepaste vormen van therapie in Nederland. Dat is niet zonder reden.
CGT is als behandelmethode geschikt voor wie op zoek is naar een praktische en effectieve aanpak, resulterend in doorgaans snelle verbeteringen. Dit maakt de methode erg geschikt voor mensen die graag actief aan de slag willen gaan.
CGT biedt ondersteuning bij diverse problematiek, zoals angsten, depressie en burn-out.
Wat is cognitieve gedragstherapie precies?
Cognitieve gedragstherapie is een samensmelting van cognitieve therapie en gedragstherapie. Het is gebaseerd op het principe dat gedachten, gedrag en gevoelens elkaar kunnen beïnvloeden. Gedachten en gedrag hebben dus wederzijds invloed op elkaar.
De therapie richt zich op het transformeren van niet-helpende gedachten naar helpende gedachten, waardoor gedragsverandering mogelijk wordt. Met de juiste aanpak en gerichte oefeningen kan dit zeer snel resultaat geven.
“Wij gaan samen
aan de slag om deze
gedachten, opvattingen
en aannames te
identificeren en uit
te dagen”
De basis van cognitieve gedragstherapie
Cognitieve therapie concentreert zich op gedachten en de emoties die deze gedachten beïnvloeden. Het doel is bewustwording van die gedachten, zodat automatische gedachten worden herkend. Hierdoor kan je de invloed ervan op jouw gevoel en gedrag begrijpen.
Gedragstherapie legt de focus op gedrag, omdat dit van invloed is op het emotioneel welzijn en op je geluk. Hierbij onderzoek je je gedragingen en werk je aan positieve gedragsverandering.
Door niet-functionele gedragspatronen te doorbreken en met gedragsexperimenten nieuwe gedragingen aan te leren, ontstaat een beter begrip van de relatie tussen gedrag en gevoelens.
Wat kun je verwachten
bij mij?
Het vermogen om onderscheid te kunnen maken tussen helpende en niet-helpende gedachten is cruciaal. Wij gaan samen aan de slag om deze gedachten, opvattingen en aannames te identificeren en uit te dagen. Hierdoor kun je ze omzetten in meer helpende en realistische varianten.
Het gevolg hiervan is dat niet alleen jouw gedrag, maar ook je gevoel, beginnen te veranderen.
Wanneer je met mij aan de slag gaat, dan is het belangrijk dat je open staat om situaties op een andere manier te bekijken. Want juist dat leidt tot verandering in gevoelens en gedrag.
We gaan veel oefenen met deze benadering, zodat je steeds makkelijker je gedachten kunt beïnvloeden terwijl dit steeds minder energie kost.
Bij welke klachten kan cognitieve gedragstherapie worden ingezet?
Cognitieve gedragstherapie is geschikt voor diverse klachten. Dit kunnen zijn:
Angst- en paniekstoornissen
ADHD
Negatief zelfbeeld
Burn-out
Depressie
Dwangklachten
Stress
Slaapproblemen
Waarom kiezen voor mijn ervaring & expertise?
- Meer dan 20 jaar ervaring (ook in het bedrijfsleven)
- Geen wachtlijsten
- Psycholoog én ondernemer
- Psycholoog NIP
- Specialist in high performing individuals / professionals
- Geen klinische setting met tamme gesprekken & standaard vragen
- Veel ervaring met mensen in leidinggevende posities met veel verantwoordelijkheid