Leefstijl en vitaliteit

Je kent het wel, je wilt gezond leven, maar je valt steeds terug in oude patronen. Je hebt stress en je hebt bijvoorbeeld de neiging te veel te gaan eten of drinken, waarmee je onbewust aan stressreductie denkt te doen. Voor deze mensen kan leefstijl & vitaliteitstherapie een oplossing bieden.

mindthehealth

Leefstijl & vitaliteitstherapie

Leefstijltherapie verwijst naar een benadering van gezondheidszorg die gericht is op het aanpassen van iemands levensstijl om gezondheidsproblemen te voorkomen, te behandelen of te verbeteren. Het richt zich op het veranderen van gedrag, gewoonten en keuzes met betrekking tot voeding, lichaamsbeweging, slaappatronen, stressmanagement en andere aspecten van het dagelijks leven.

Deze benadering erkent dat veel gezondheidsproblemen, zoals obesitas, diabetes type 2, hartziekten en sommige vormen van kanker, sterk worden beïnvloed door levensstijlfactoren. In plaats van alleen medicamenteuze behandelingen voor te schrijven, moedigt leefstijltherapie mensen aan om gezondere keuzes te maken in hun dagelijks leven om de algehele gezondheid te bevorderen.

Het doel is om duurzame gedragsveranderingen tot stand te brengen die leiden tot een gezondere levensstijl en daarmee de gezondheid bevorderen en ziekten voorkomen.

Mind The Health

Welke klachten vallen onder leefstijl en vitaliteit?

Mensen die baat kunnen hebben bij de hulp van een psycholoog bij leefstijlverbetering zijn onder andere:

N

Mensen met stress- of angstproblemen

Psychologen kunnen helpen bij het identificeren van de oorzaken van stress of angst en strategieën ontwikkelen om hiermee om te gaan. Stress en angst kunnen van invloed zijn op leefstijlkeuzes, zoals eetgewoonten en slaappatronen.

N

Personen met depressieve symptomen

Depressie kan leiden tot verminderde motivatie en energie, waardoor het moeilijk wordt om gezonde leefstijlgewoonten te handhaven. Een psycholoog kan helpen bij het aanpakken van depressieve symptomen en het ontwikkelen van positievere denkpatronen.

N

Mensen met problemen met zelfregulering

Sommige mensen hebben moeite met het stellen van realistische doelen, het plannen van acties en het volhouden van gedragsveranderingen. Psychologen kunnen helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden voor zelfregulering en het opstellen van haalbare doelen.

N

Mensen met eetstoornissen

Voor mensen met eetstoornissen, zoals anorexia, boulimia of binge-eating disorder, kan psychologische begeleiding cruciaal zijn. Een psycholoog kan helpen bij het begrijpen van de onderliggende psychologische factoren die bijdragen aan de eetstoornis en kan werken aan het ontwikkelen van een gezondere relatie met voeding en lichaamsbeeld.

N

Personen met slaapproblemen

Slechte slaapgewoonten kunnen van invloed zijn op iemands algehele gezondheid en welzijn. Psychologen kunnen helpen bij het identificeren van slaapproblemen en het aanleren van gezonde slaapgewoonten.

N

Mensen met verslavingsproblemen

Psychologen kunnen ondersteuning bieden aan mensen die worstelen met verslavingen, of het nu gaat om roken, alcohol, drugs of andere verslavende gedragingen. Het aanpakken van de onderliggende emotionele factoren kan helpen bij het doorbreken van destructieve gedragspatronen

N

Personen met chronische gezondheidsproblemen

Voor mensen met chronische gezondheidsproblemen kan psychologische ondersteuning belangrijk zijn bij het omgaan met stress, het aanpassen aan veranderingen in levensstijl en het bevorderen van het algemene welzijn.

Het is belangrijk om op te merken dat psychologische ondersteuning niet alleen relevant is voor mensen met ernstige psychische problemen. Iedereen kan baat hebben bij het werken met een psycholoog om gezonde leefstijlgewoonten te ontwikkelen en te behouden. Psychologen kunnen helpen bij het identificeren van belemmeringen, het stellen van realistische doelen en het aanleren van coping-strategieën voor stressvolle situaties.

Welke thema’s kent leefstijl & vitaliteitstherapie?

Een psycholoog kan verschillende leefstijlthema’s aanbieden die gericht zijn op het verbeteren van het welzijn en de mentale gezondheid van individuen. Hier zijn enkele voorbeelden:
N

Stressmanagement

Psychologen kunnen technieken aanleren om stress te verminderen, zoals ademhalingsoefeningen, mindfulness en time-managementstrategieën.

N

Slaapverbetering

Begeleiding bij het ontwikkelen van gezonde slaapgewoonten en het aanpakken van slaapproblemen.

N

Gezonde voedingsgewoonten

Het bevorderen van een gebalanceerd dieet en het aanpakken van eventuele eetproblemen of -stoornissen.

N

Beweging en lichaamsbewustzijn

Het aanmoedigen van regelmatige lichaamsbeweging en het ontwikkelen van een positieve relatie met het eigen lichaam.

N

Structuur, Dagindeling & Tijdsbeheer

Het helpen organiseren van dagelijkse taken en activiteiten om efficiënter met tijd om te gaan.

N

Relatievaardigheden

Het verbeteren van sociale en communicatieve vaardigheden, zowel in persoonlijke als professionele relaties.

Deze leefstijlthema’s kunnen vaak in combinatie worden aangepakt, omdat ze allemaal bijdragen aan het algemene welzijn van een persoon. Het specifieke gebied waarop een psycholoog zich richt, hangt vaak af van de individuele behoeften en doelen van de cliënt.

“Ik help je te kijken
naar je opvattingen,
je gedachten en
onbewuste patronen”

Wat kun je verwachten bij mij?

Ik help je om te kijken naar je opvattingen, je gedachten en onbewuste patronen om zo samen een richting in te gaan waarbij je meer grip krijgt op je gedrag en waarmee het maken van gezonde keuzes gemakkelijker zal worden.

Binnen deze richting van de psychologie zal ik gebruik maken van klassieke methoden zoals, bijvoorbeeld, Cognitieve Gedragstherapie.

Online therapie

Bij Mind The Health werk ik deels met online therapie. Online therapie biedt namelijk vele voordelen t.o.v. face-to-face therapie. Daarbij blijken online behandelingen bij bijna alle psychische klachten even effectief te zijn als behandelingen die face-to-face plaatsvinden. Hieronder de voordelen van online therapie:

N

Therapie thuis in je eigen vertrouwde omgeving

Thuis voel je je ongetwijfeld het meest op je gemak. Je wordt niet afgeleid, je kunt je beter concentreren en durft waarschijnlijk opener te zijn over wat er speelt. Zo kom je sneller tot de kern van een probleem en is de behandeling het meest effectief.

N

Flexibeler in plaats & tijd

Therapie kan ook in de avonduren of zelfs het weekend plaatsvinden. Ook kun je jouw afspraak volgen vanaf waar je maar wilt, zelfs in het buitenland. 

N

Laagdrempeligheid

Voor sommige mensen kan contact met een online psycholoog laagdrempeliger zijn, waardoor de stap om hulp te zoeken gemakkelijker gezet wordt. 

N

Anonimiteit

Sommige mensen zijn bang om bekenden tegen te komen. Bij online therapie hoef je niet de deur uit en in een wachtkamer te zitten.

Mind the health Online therapie

Berichten van tevreden clienten

"Het bezoek was buitengewoon positief"

Ik ben onlang bij Tessa geweest. Het bezoek was buitengewoon positief. Tessa creëerde een gastvrije en begripvolle sfeer, waardoor ik vrijuit kon spreken en dieper kon reflecteren op mijn gedachten en gevoelens. Het gesprek ging verder dan luisteren.

Tessa moedigde actief zelfontdekking aan en bood waardevolle inzichten en concrete tools om met uitdagingen om te gaan. Ik hield er een soort van empowerment gevoel aan over.

Het gaf me echt de moed en kracht om positieve veranderingen in mijn leven aan te brengen. Ik was eerst sceptisch, maar kijk nu heel anders tegen "hulp zoeken" aan. Ik raad het iedereen aan, en dan met name bij Tessa!

- Miranda -

Waarom kiezen voor mijn ervaring & expertise?

  • Meer dan 20 jaar ervaring (ook in het bedrijfsleven)
  • Geen wachtlijsten
  • Psycholoog én ondernemer
  • Psycholoog NIP 
  • Specialist in high performing individuals / professionals
  • Geen klinische setting met tamme gesprekken & standaard vragen
  • Veel ervaring met mensen in leidinggevende posities met veel verantwoordelijkheid
Tessa mind the health